Auto's ouder dan 25 jaar

Voor autos die ouder zijn dan 25 jaar hoeft geen wegenbelasting betaald te worden. Deze voertuigen krijgen automatisch vrijstelling van wegenbelasting op het moment dat het voertuig ouder dan 25 jaar is. Er is echter een nieuwe vrijstelregeling aangenomen die vanaf 1 Januari 2012 in werking treed. Hierbij wordt de vrijstelling van voertuigen van 25 jaar en ouder bevroren. Dat wil zeggen dat alle voertuigen van na 31-12-1986 niet meer in aanmerking komen voor vrijstelling.

Schone auto's

vrijstelling wegenbelasting Bezitters van een personenauto met een zeer lage CO2-uitstoot hoeven geen wegenbelasting meer te betalen. Hierdoor stimuleert de overheid het gebruik van milieubesparende motorvoertuigen. Er zijn bepaalde voorwaarden gebonden aan de vrijstelling van de wegenbelasting. Zodoende mag een dieselmotor maximaal 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Voor autos met een andere motor is de maximaal toegestane uitstoot 110 gram CO2 per kilometer. Uw auto wegenbelastingvrij is dus wel degelijk mogelijk!

Invaliden

Invaliden die eigenaar zijn van een personenauto of bestelauto kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling, deze vrijstelling heet de invaliditeitsvrijstelling. Er zijn een aantal voorwaarden gebonden aan de invaliditeitsvrijstelling, namelijk:
- U bent vóór 1918 geboren
- U kunt met een verklaring van een (huis)arts aantonen dat u invalide bent.
- U gebruikt de personenauto alleen voor uw eigen vervoer. Ook als u niet de eigenaar bent van de auto waarvoor u de vrijstelling wilt, mag de auto alleen de weg op als u (mee)rijdt. Anderen mogen wel meerijden of voor u de auto besturen.
- De aanschafkosten van de personenauto zijn niet hoger dan € 18.604. Het bedrag dat is besteed aan aanpassingen die vanwege uw invaliditeit nodig zijn, mag u van de aanschafkosten aftrekken.
- U kunt zich niet te voet, met de bromfiets of met het openbaar vervoer verplaatsen.

Wegenbelastingberekening